Κόνιτσα

image_pdfimage_print

Η Κόνιτσα και τα χωριά της

Η περίφημη κωμόπολη της Κόνιτσας, που βρίσκεται στη σκιά του εντυπωσιακού βουνού Τραπεζίτσα (υψ. 2022μ) από τη μια και του θεαματικού  ορεινού όγκου της Τύμφης (υψ. 2497μ) -με τη μοναδική σε οικολογική αξία χαράδρα του Αώου- από την άλλη, φέρει έντονα τα σημάδια των αλλοτινών πολιτισμών και της παλιάς τους αίγλης. Ακολουθώντας κανείς τις διαδρομές των τριών σημαντικών ποταμών: Βοϊδομάτη, Αώου, Σαραντάπορου περιηγείται και στους 46 οικισμούς της περιοχής. Αρχικά περνά από το Βοϊδομάτη και τα μεταβυζαντινά μνημεία της Άνω Κλειδωνιάς, ακολουθεί τον Αώο στα νότια και φτάνει  μέχρι το οριακό Μολυβδοσκέπαστο στα σύνορα με την Αλβανία και στη γνωστή Μονή Μολυβδοσκέπαστης, θρησκευτικό ορόσημο της περιοχής.

Περνώντας από τα περίφημα χωριά των μαστόρων της πέτρας, τα γνωστά Μαστοροχώρια στην κοιλάδα του Σαραντάπορου με έδρα την Πυρσόγιαννη, φτάνει κανείς  στο βλαχοχώρι Αετομηλίτσα, σε υψόμετρο 1550μ. με τη νομαδική κτηνοτροφία κύριο γνώρισμά του,  αλλά και στη Φούρκα από την απέναντι πλευρά, επίσης βλαχοχώρι στα βόρεια του Σμόλικα.

Τέλος ακολουθώντας τα χωριά της  Λάκκας  Αώου που βρίσκονται στις πλαγιές του Σμόλικα  καταλήγει κανείς στο Δίστρατο, ένα ζωντανό χωριό κοντά στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας.  Ο Δήμος Κόνιτσας, με πρωτεύουσα την Κόνιτσα, απαρτίζεται από 41 χωριά (με 46 οικισμοός) που κατανέμονται σε 5 Δημοτικές Ενότητες (Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων, Αετομηλίτσας, Διστράτου και Φούρκας). Έχει 6.362 κατοίκους και καταλαμβάνει μια έκταση 958 km2.

Γεωργία Κιτσάκη, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, M.Sc. Kοινωνικής Λαογραφίας, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.

Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Δρ Βιολόγος, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.