image_pdfimage_print

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου με άλλες αντίστοιχες περιοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε, κατά το διάστημα 11-14 Ιουνίου 2019, επίσκεψη εργασίας εκπροσώπων του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου στο Φυσικό Πάρκο Sauerland-Rothaarsteig της Βεστφαλίας στη Γερμανία. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιοχών προς όφελος του τόπου και των τοπικών κοινωνιών.
Τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τα Κέντρα Πληροφόρησης του Φυσικού Πάρκου στο Saalhausen, Oberhundem, Medebach και Hilchenbach (Ginsburg), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Klimawelten στο Hilchenbach, τη Μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας πέστροφας στο Lennestadt- Gleierbrück, το συγκρότημα τουριστικών κατοικιών Center Parcs Sauerland και τον οργανωμένο χώρο υπαιθρίων δραστηριοτήτων Aventura στο Medebach, τα πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια σε σχέση με τις μεθόδους καταμέτρησης της επισκεψιμότητάς τους, την τοπική αλυσίδα super market Rewe σε σχέση με την προώθηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και τον σταθμό επανεισαγωγής του προς εξαφάνιση σπάνιου ευρωπαϊκού Βίσσωνα στο Bad Berleburg.
Τα μέλη της αποστολής υποδέχτηκαν ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του Φυσικού Πάρκου Sauerland-Rothaarsteig, καθώς και οι Δήμαρχοι των Δήμων Oberhundem, Hilchenbach, Bad Berleburg και Medebach, οι τρεις πρώτοι από τους οποίους είναι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φυσικού Πάρκου. Σκοπός της επίσκεψης εργασίας ήταν η προώθηση της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Γεωπάρκου και Φυσικού Πάρκου, ιδιαίτερα στους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της προώθησης των τοπικών προϊόντων.
Αποφασίστηκε για την τρέχουσα χρονική περίοδο να προωθηθούν συνεργασίες στα προγράμματα Erasmus και CLLD LEADER και να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες προώθησης τοπικών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου (Περιφέρεια Ηπείρου) προς την ευρύτερη περιοχή του Φυσικού Πάρκου Sauerland-Rothaarsteig. Στην αποστολή συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ καθώς και ο αρμόδιος για θέματα Γεωπάρκου από την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη εργασίας έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης που είχε γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο από εκπροσώπους όμως εκείνη τη φορά του Φυσικού Πάρκου Sauerland-Rothaarsteig στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου. Η επίσκεψη εργασίας υλοποιήθηκε με την οργάνωση και υποστήριξη της ΕλληνοΓερμανικής Συνέλευσης.

PDF Embedder requires a url attribute