DCIM100GOPROG0104190.
Virtual Tour
Virtual Tour

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο ‘Δείτε το’, για ένα πανοραμικό ταξίδι 360 μοιρών στο ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ ΑΩΟΥ.

Δείτε το!
geo
Γεωδιαδρομές Βίκου - Αώου
Γεωδιαδρομές Βίκου - Αώου

Στο Γεωπάρκο έχουν σχεδιαστεί γεωδιαδρομές μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τον φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Για να δείτε τις γεωδιαδρομές κάντε κλικ στο “Δείτε το”.

Δείτε το!

Νέα/Ανακοινώσεις

COVID-19

0 Comments*Enter your name*Email not valid.*2 characters minimum.Do not change these fields following ShareFacebookTwitterRedditPinterestVKFlattrYummlyBufferDiggStumbleUponTumblrLinkedinemailPrint

Read More

Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου συμμετέχει μαζί με όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στη διεθνή ημέρα για τη «Μείωση των Κινδύνων από τις Φυσικές Καταστροφές» (13 Οκτωβρίου 2020)

Η κλιματική κρίση που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα ακραία φαινόμενα καταστροφών, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με πλημμύρες, έχουν κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα στην αναγκαιότητα της λήψης μέτρων αντιμετώπισης, η εφαρμογή των οποίων επιτυγχάνεται αφενός με την επιστημονική καταγραφή και ανάλυση των φαινομένων και την προετοιμασία έναντι των συνεπειών τους και αφετέρου με […]

Read More

«Διεπιστημονική ομάδα σε εργασία πεδίου για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου»

Την εβδομάδα 5-9 Οκτωβρίου 2020 έλαβαν χώρα στοχευμένες επισκέψεις εργασίας από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων στελεχών ποικίλλων φορέων σε κομβικές θέσεις του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου με σκοπό την καταγραφή και ανάλυση στοιχείων για την ανάπτυξη πολυσύνθετου εκπαιδευτικού υλικού για το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 7/10 η ομάδα εργασίας πραγματοποίησε τη διαδρομή «Βίτσα- Σκάλα Βίτσας- […]

Read More

Πρόγραμμα Erasmus με την υποστήριξη του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου

Πρόγραμμα Erasmus με την υποστήριξη του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου: «Δυο σχολεία από δυο διαφορετικές χώρες συνεργάζονται και μαθαίνουν για το περιβάλλον του τόπου τους» Την Παρασκευή 2/10/2020 έλαβε χώρα η εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση  της πρότασης του έργου με τίτλο “Προστασία του περιβάλλοντος στο Φυσικό Πάρκο Sauerland- Rothaargebirge και στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου» στο πλαίσιο του […]

Read More

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ UNESCO: ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ UNESCO: ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου, διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 13/7/2020 στο Ανοιχτό Θέατρο Μονοδενδρίου «Άγγελος Κίτσος» ενημερωτική εκδήλωση προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και γενικότερα όλους τους ενεργούς πολίτες της περιοχής με […]

Read More

LINKS

http://ioanninatv.gr/index.php/component/allvideoshare/video/itv-19-06-2020-video3 http://ioanninatv.gr/index.php/component/allvideoshare/video/news-31-3-2017-5 http://ioanninatv.gr/index.php/component/allvideoshare/video/news-3-10-2016-7 http://ioanninatv.gr/index.php/component/allvideoshare/video/news-12-7-2016-7 http://ioanninatv.gr/index.php/component/allvideoshare/video/news-10-6-2016-5 0 CommentsΤα σχόλια είναι κλειστά!ShareFacebookTwitterRedditPinterestVKFlattrYummlyBufferDiggStumbleUponTumblrLinkedinemailPrint

Read More
Inspiration

“Με τον όρο «Γεωπάρκο» αναφερόµαστε σε µια περιοχή η οποία περιέχει έναν ικανό αριθµό θέσεων γεωλογικής κληρονοµιάς κάθε κατηγορίας και κλίµακας (Γεώτοποι). Περιέχει δηλαδή ένα µωσαϊκό γεωλογικών χαρακτηριστικών ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, σπανιότητας ή κάλλους, που είναι αντιπροσωπευτικά της περιοχής και των γεγονότων και διαδικασιών της γεωλογικής ιστορίας της, ενώ παράλληλα µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο σε ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, τουριστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Ένα «Γεωπάρκο» έχει καθορισµένα όρια και αρκετή έκταση ώστε να µπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό δράσεις τοπικής κοινωνικοοικονοµικής ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον σε µια τέτοια περιοχή δεν περιορίζεται µόνο στα γεωλογικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε άλλους τοµείς δεδοµένου ότι κάθε Γεωπάρκο έχει να παρουσιάσει λίγο πολύ και επιπρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά µε πολύ σηµαντικές οικολογικές, αρχαιολογικές, ιστορικές και πολιτιστικές αξίες.”

Γεωπάρκο έννοια

Ένα ντοκιμαντέρ ,ενας ύμνος για τον Αώο Ποταμό

GGN promotional video

θεματικές διαδρομές

Επιλέξτε μια απο τις 4 θεματικές διαδρομές

Οι κυνηγοί της εποχής των παγετώνων στον Βοϊδοµάτη

Κατά την περίοδο της πιο πρόσφατης, σε παγκόσµια κλίµακα, µέγιστης επέκτασης των παγετώνων (περίπου 22.000-18.000 χρόνια πριν), οι κορυφές (> 2.500 µ.) και τα καρστικά υψίπεδα της οροσειράς της Δυτικής Πίνδου καλύπτονταν ολοχρονίς από στρώµατα πάγου.

Περισσότερα..
Η «θαυµατουργή» χλωρίδα της χαράδρας του Βίκου

Η Τύµφη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χλωριδικά περιοχές της Ελλάδας µε περίπου 1.700 είδη φυτών. Μέσα στο φαράγγι του Βίκου, έναν από τους πυρήνες του Εθνικού Πάρκου, µπορεί κανείς να συναντήσει πολλά από τα σπάνια φυτά της περιοχής.

Περισσότερα..
Τα µυστήρια των βράχων στο Πάπιγκο

Τα πετρώµατα που συνθέτουν τη γεωλογική δοµή στην Ήπειρο είναι ιζηµατογενή και ανήκουν κυρίως στη γεωτεκτονική ενότητα της Ιόνιας ζώνης ενώ στα βόρεια και ανατολικά συναντάµε ιζήµατα της ζώνης της Πίνδου και µαγµατικά πετρώµατα.

Περισσότερα..
O κρυµµένος θησαυρός: η αρχιτεκτονική στην Κόνιτσα

Η τέχνη της δόµησης στην Κόνιτσα του 18ου αι., καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της, ολοκληρώνοντας µια µακρά εξελικτική περίοδο, γίνεται προάγγελος και, συγχρόνως, µία από τις πιο σηµαντικές συνιστώσες της σύγχρονης ελληνικής τεχνικής επιστήµης.

Περισσότερα..

Γεώτοποι

Δίκτυο πληροφοριών που αφορούν το παρελθόν της γης, ηλικίας εκατοµµυρίων ετών, όπως είναι τα πετρώµατα, τα απολιθώµατα, τα εδάφη, οι γεωµορφές και τα τοπία, τα οποία αποτελούν καταγραφές της γεωιστορικής εξέλιξης του πλανήτη µας και υποδηλώνουν τη σηµασία των αβιοτικών παραµέτρων (γεωλογικοί σχηµατισµοί, κλίµα, µορφολογία εδάφους) στην εξέλιξη των οικοσυστηµάτων, του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Η γεωλογική ιστορία της Ηπείρου χαρακτηρίζεται από πλούσια γεωδυναµική δραστηριότητα αποτέλεσµα της οποίας είναι η ποικιλία φυσικών µνηµείων.

Εδώ, οι γεώτοποι διαχωρίστηκαν σε θεµατικές ενότητες. Ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό αυθαιρεσίας στο διαχωρισµό αυτό επειδή το γεωλογικό πλαίσιο σε κάποιους γεώτοπους είναι αποτέλεσµα συνδυασµού διαφορετικών φυσικών διεργασιών.

Γεωδιαδρομές Βίκου – Αώου

Παρακάτω παρουσιάζονται οι 8 Γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου

1η ΔΙΑΔΡΟΜH Μονοδένδρι – Βίκος (διασχίζοντας το φαράγγι)

Πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 6-7 ωρών περίπου, μέτριας δυσκολίας. Απαιτείται ένδυση και υπόδηση ορειβατική. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης του χωριού.


2η ΔΙΑΔΡΟΜH Κήποι – Βίτσα – Κήποι

Συνολική διάρκεια πεζοπορικής διαδρομής 4 ώρες.


3η ΔΙΑΔΡΟΜH Καπέσοβο – Σκάλα Βραδέτου – Μπελόη

Πεζοπορική διαδρομή 4-5 ωρών ή με μηχανικό μέσο ή ποδήλατο από το δρόμο προς Βραδέτο.


4η ΔΙΑΔΡΟΜH Μονοδένδρι – Ι . Μ. Αγίας Παρασκευής – Πέτρινο Δάσος – Οξιά

Διάρκεια πεζοπορικής διαδρομής 2-3 ώρες.

5η ΔΙΑΔΡΟΜH Γέφυρα Κλειδωνιάς – Γέφυρα Αρίστης – Πηγές Βοϊδομάτη (Οικονόμου)

Συνολική διάρκεια διαδρομής: 4-6 ώρες περίπου.


6η ΔΙΑΔΡΟΜH Πάπιγκο – Δρακολίμνη – Πάπιγκο

Σύνολο πεζοπορίας με την επιστροφή: 8-9 ώρες (υψομετρική διαφορά 1.000 μ.).


7η ΔΙΑΔΡΟΜH Πάπιγκο – Αστράκα (βάραθρο Προβατίνα – βάραθρο Χάσμα Έπους) – Πάπιγκο

Η διαδρομή είναι σχετικά δύσκολη και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλο εξοπλισμό. Διάρκεια διαδρομής: 8-9 ώρες.


8η ΔΙΑΔΡΟΜH Γύρος λεκάνης της Κόνιτσας

Η διαδρομή γίνεται με αυτοκίνητο και μικρά τμήματα πεζή. Εκτιμώμενη διάρκεια: 5 ώρες περίπου.

Διαβάστε τα σχόλια & τις εντυπώσεις των επισκεπτών!

“Φαράγγι του Βίκου – Εκπληκτική θέα πραγματικά ειναι απίστευτο και μπορείς να το δεις σχεδόν απο παντού! Τολμηρό και δύσβατο το μονοπάτι απο την Αγία Παρασκευή , θέλει πολύ προσοχή αλλα μπορείς να βγάλεις απίστευτες φωτογραφίες! Εξάλλου ειναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου και έχει μπει και στο βιβλίο Γκίνες! ”

Ιωάννης Πομώνης
Προγραμματιστής, COMITECH AE

“Φαράγγι του Βίκου – Η διασχιση είναι κοντά στις 5_6 ώρες. Ξεκινήστε από το μονοδεντρι κατηγόρησε και καταλήξτε στο χωριό Βικος. Πραγματικά μοναδική διαδρομή απίστευτης ομορφιάς. Αξέχαστη εμπειρία. Ιδανικη περίοδος Μάιος η Οκτώβριος. Μην παραλείψετε από το μονοδεντρι να φτάσετε στην θέση οξεια με το αυτοκίνητο. ”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΥΛΑΟΥ
Project Manager, COMITECH AE

“Βοϊδοματης Ποταμός – Το τοπίο που διασχίζει ο ποταμός είναι πανέμορφο . Μπορεί κάποιος να κάνει πεζοπορία κατά μήκος του , να βγάλει υπέροχες φωτογραφίες , να κάνει ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες . Είναι προτιμότερο να μην είναι βροχερός ο καιρός γιατί φουσκώνει το ποτάμι και γίνεται δύσκολη η πεζοπορία . Και πάλι όμως ο ποταμός είναι ένα όνειρο . ”

Μυρτώ Ντέτσικα
Προγραματίστρια, COMITECH AE

Μέχρι σήµερα στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα τέσσερις ξεχωριστές περιοχές: το Απολιθωµένο Δάσος Λέσβου (2000) και από το 2014 ολόκληρο το Νησί της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001), το Εθνικό Πάρκο Χελµού – Βουραϊκού (2009) και η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυµού Βίκου – Αώου (2010).

Περισσότερα
Θα μας βρείτε στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα. Ακολουθήστε μας!