1

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ 2021 – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο από τα προγραμματισμένα σεμινάρια πεδίου στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με θέμα: «Οι οφιόλιθοι και η ιδιαίτερη γεωλογία του Σμόλικα», που γίνονται στο πλαίσιο της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ 2021. Την παρουσίαση της ιδιαίτερης γεωλογίας του Σμόλικα έκανε ο Κ. Ευάγγελος Νικολάου, Δρ. Γεωλόγος, Προϊστάμενος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου, ενώ τη σύνδεση της γεωποικιλότητας με την βιοποικιλότητα ανέπτυξε ο κ. Χ. Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγος (Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ- Γεωπάρκο Βίκου- Αώου.

 

Οι 15 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γεωποικιλότητα του Σμόλικα κατά μήκος της διαδρομής Καταφύγιο Παλιοσελλίου- Δρακόλιμνη Σμόλικα και να πληροφορηθούν για όλες τις διεργασίες που συντελέστηκαν στο εσωτερικό και στην επιφάνεια της γης οι οποίες και οδήγησαν στον σχηματισμό του δεύτερου σε ύψους βουνού της χώρας μας, όπως το βλέπουμε εμείς σήμερα. Παράλληλα συζητήθηκαν απορίες για την ενδημική χλωρίδα, τα γιγαντιαία ρόμπολα και τη συσχέτιση της γεωμορφολογίας με τα σπάνια είδη της άγριας πανίδας, όπως το μοναδικό αγριόγιδο της Πίνδου.

 

Το επόμενο εκλαϊκευμένο σεμινάριο πεδίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων 2021, θα γίνει στη χαράδρα του Βίκου την Τρίτη 29/6/2021. Η θεματική ενότητα που θα αναπτυχθεί έχει τίτλο: «Η ιδιαίτερη γεωλογία & γεωμορφολογία της χαράδρας του Βίκου».

Τα σεμινάρια πεδίου απευθύνονται σε άτομα που απασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με επαγγέλματα που σχετίζονται με τον γεω-τουρισμό (συνοδοί βουνού, οικο-ξεναγοί κά), καθώς και σε πολίτες που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πλούσια γεω-ποικιλότητα του Γεωπάρκου και της ευρύτερης περιοχής.

Η διοργάνωση γίνεται από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ, ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου και η ανάπτυξη των θεμάτων για τη γεωλογία από ειδικούς επιστήμονες γεωλόγους της  ΕΑΓΜΕ, Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια γίνεται με ευθύνη των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τον τρόπο μετάβασης και αναχώρησης από τα σημεία έναρξης και τερματισμού. Βασικές γνώσεις και εξοπλισμός πεζοπορίας καθώς και καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με την πανδημία covid-19. Απαραίτητη η διενέργεια self-test την προηγούμενη ημέρα.

Για το σεμινάριο της Τρίτης 29/6/2021 ορίζεται σημείο συνάντησης η Κάτω πλατεία Μονοδενδρίου, ώρα 8.00 π.μ. και τερματισμός η πλατεία του χωριού Βίκος (περίπου ώρα 16.00). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τη Δευτέρα 28/6/2021 και ώρα 13.00 στο email: vikosaoosgeopark@epirussa.gr & στο epirus@epirussa.gr. Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.




VOLUNTEERS FROM GERMANY AT THE VIKOS-AOOS GEOPARK, APRIL 2021

VOLUNTEERS FROM GERMANY AT THE VIKOS-AOOS GEOPARK, APRIL 2021

The Vikos-Aoos UNESCO Global Geopark welcomed two volunteers from Germany, Friedrich Krentz (19) and Fabian Lübken (25), in the framework of new cooperation between the Greek and German National Commissions for UNESCO. This cooperation gives the opportunity for the five Greek UNESCO Global Geoparks to host young people from Germany for a six-month volunteering service. The volunteering service is provided by the partner organization “kulturweit”.

The main objective of the program is for young people to join the Greek UNESCO Global Geoparks and to participate in various activities in order to acquire specialized knowledge, skills, and work experience. It highlights the natural and cultural heritage of the region and the geoparks and helps to understand their operation and how they are managed. The volunteers’ basic expenses are covered by German National UNESCO Commission.

The Vikos-Aoos Geopark welcomed the two volunteers in March 2021. After attending introduction courses on geomorphology, geology, and the natural environment in general and the particular cultural elements of the Vikos-Aoos Geopark, the two volunteers started their volunteering service, which is divided into office work and field work. Furthermore, they offer valuable assistance in translating geopark promotional texts and communication material into the German language and in promoting the geopark through social networks.

Interesting is their personal view of the particular characteristics of the geopark. While in the context of their obligations, including the preparation of small projects on issues of the park and the preparation of small projects on the geopark, they contributed to the operation of information centres, promoting the geopark in central events (e.g., Zagori Mountain Running), support projects with Germany (e.g., Erasmus+ program between high school in Konitsa and the Gymnasium in Bad Berleburg) and much more.

The Vikos-Aoos Geopark seeks to host youth internship programs, contributing significantly to the training of young scientists, geopark-related professionals, and geo-explorers. The reception and integration of young people from the geopark further lead to the creation of a network of young people who, after completing their internship or volunteering service, will be ambassadors of the Vikos-Aoos UNESCO Global Geopark worldwide.




ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ, 18 Ιουνίου 2021

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ, 18 Ιουνίου 2021

Στο πλαίσιο της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ, το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου διοργανώνει κατά το χρονικό διάστημα από 23 έως 30 Ιουνίου 2021 σεμινάρια εκλαϊκευμένης γεωλογίας στο πεδίο με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της γεωλογίας της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό θα λάβουν χώρα δύο πεζοπορικές εξορμήσεις- σεμινάρια πεδίου στη φύση και συγκεκριμένα:

α. Την Τετάρτη 23/6/2021, στον Σμόλικα με θέμα: «Οι οφιόλιθοι και η ιδιαίτερη γεωλογία του Σμόλικα» και

β. Την Τρίτη 29/6/2021, στη χαράδρα του Βίκου με θέμα: «Η ιδιαίτερη γεωλογία & γεωμορφολογία της χαράδρας του Βίκου».

Τα σεμινάρια πεδίου απευθύνονται σε άτομα που απασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με επαγγέλματα που σχετίζονται με τον γεω-τουρισμό (συνοδοί βουνού, οικο-ξεναγοί κά), καθώς και σε πολίτες που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πλούσια γεω-ποικιλότητα του Γεωπάρκου και της ευρύτερης περιοχής.

Η διοργάνωση γίνεται από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ, ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου και η ανάπτυξη των θεμάτων για τη γεωλογία από ειδικούς επιστήμονες γεωλόγους της  ΕΑΓΜΕ, Παρ. Ηπείρου.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο γίνεται με ευθύνη των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τον τρόπο μετάβασης και αναχώρησης από το καθορισμένο σημείο. Βασικές γνώσεις και εξοπλισμός πεζοπορίας καθώς και καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με την πανδημία covid-19. Απαραίτητη η διενέργεια self-test την προηγούμενη ημέρα.

Για το πρώτο σεμινάριο ορίζεται σημείο συνάντησης το «Πέτρινο Καταφύγιο του Σμόλικα» στο Παλιοσέλι (υψ. 1680μ) και το σεμινάριο θα λάβει χώρα κατά μήκος της διαδρομής «Πέτρινο καταφύγιο Παλιοσελίου- Δρακόλιμνη Σμόλικα). Ώρα συνάντησης στην είσοδο του καταφυγίου 9.00 π.μ. Για το δεύτερο σεμινάριο θα υπάρξει ανακοίνωση σε επόμενη χρονική στιγμή.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 22/6/2021 και ώρα 13.00 στο email: vikosaoosgeopark@epirussa.gr & στο epirus@epirussa.gr. Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

 




Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2021. Μια μεγάλη ημέρα για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, το περιβάλλον και τον οικοτουρισμό

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2021.

Μια μεγάλη ημέρα για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, το περιβάλλον και τον οικοτουρισμό

 

Το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ως «οχήματος» για μια πράσινη ανάπτυξη που προωθεί τις ήπιες μορφές τουρισμού, παρουσίασαν το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από το Μικρό Πάπιγκο στις παρυφές της Τύμφης και εντός του αναγνωρισμένου από την UNESCO Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Τους δύο Υφυπουργούς συνόδευσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων o Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, ενώ στην εκδήλωση που έγινε στο Πάπιγκο παραβρέθηκαν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκοβέλος, καθώς επίσης ο κ. Γεώργιος Θεοχάρης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηπείρου ΑΕ και ο κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, συντονιστής του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου- Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ.

Με τη λήξη της εκδήλωσης οι δύο υφυπουργοί και η συνοδεία τους επισκέφθηκαν το Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου στο Μεγάλο Πάπιγκο και ενημερώθηκαν για τις ιδιαίτερες αξίες του Γεωπάρκου και συνολικά για τις δράσεις και τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

 

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ αναγνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα των πέντε Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και ως εκ τούτου, εφεξής, θα υποστηρίξουν τις δράσεις προστασίας, ανάδειξης και προώθησης των περιοχών αυτών μέσα από την αξιοποίηση ποικίλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων.  

 

Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας. Μέχρι και το 2020 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» 161 περιοχές από 44 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να προβληθούν διεθνώς ως περιοχές διεθνούς σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά, καθώς και να αποτελέσουν προορισμούς βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας βρίσκονται επίσης οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, με την προώθηση του οικοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Για τον σκοπό αυτόν υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους. Στόχος είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, τουρισμού περιπέτειας), αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών.