1

2018 Γιορτάζοντας το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Έκθεση αφιερωμένη στην Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά οργανωμένη από την Ομάδα Εργασίας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO θα φιλοξενηθεί στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα που θα πραγματοποιηθεί στο Adamello Brenta της Ιταλίας, από τις 8 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2018.

Η έκθεση θα είναι αφιερωμένη σε πέτρινα αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο, και τα οποία θα αφηγούνται την ιστορία της χρήσης της πέτρας και της σύνδεσής της με τη γεωλογική κληρονομιά του κάθε Γεωπάρκου.

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου θα συμμετέχει στην Έκθεση Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς με το αντικείμενο δωρεά του Κονιτσιώτη Ανδρέα Τέφου, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια μαστόρων της πέτρας από το γνωστό μαστοροχώρι Πηγή ή αλλιώς Πεκλάρι Κόνιτσας.

Πρόκειται για μινιατούρα που αναπαριστά ένα αλώνι και μια αποθήκη σιτηρών που βρίσκονται στον τόπο καταγωγής του καλλιτέχνη. Η πέτρα της μινιατούρας είναι κυρίως ψαμμίτης και προέρχεται εξ ολοκλήρου από το σημείο όπου βρίσκεται το πραγματικό κτίριο, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή αντιστοίχιση των χρωμάτων και τον σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση.




ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 41 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου της UNESCO  συμμετείχε στην 41η Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Διασυνοριακό Γεωπάρκο Καραβάνκε- Καραβάνκεν από 19 έως 24 Μαρτίου 2018, στα σύνορα Σλοβενίας-Αυστρίας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες ενέργειες και δράσεις προώθησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου, ενώ συζητήθηκαν και ανταλλάχτηκαν απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν το δίκτυο, όπως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η συμβολή των Γεωπάρκων σε αυτή. Παράλληλα διοργανώθηκαν συνεδρίες σε ομάδες εργασίας με διάφορες θεματικές ενότητες και συνεδρίες για δικτύωση και συνεργασίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν ήρθαμε σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό του Διασυνοριακού Γεωπάρκου που μας φιλοξένησε μέσα από την μουσική και την τοπική κουζίνα. Όλοι μας απολαύσαμε και γνωρίσαμε τα μοναδικά προϊόντα των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων στο Geo-fair που διοργανώθηκε με σκοπό την ανάδειξη της διαφορετικής, τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας του κάθε Γεωπάρκου. Όλα τα Γεωπάρκα της Ελλάδας, Λέσβου, Ψηλορείτη, Βίκου- Αώου, Χελμού- Βουραϊκού και της Σητείας, με τα εξαιρετικά προϊόντα που έφεραν μαζί τους, εντυπωσίασαν και ξεχώρισαν για την ποιότητα και την ποικιλία που παρουσιάστηκε. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, την κ. Τσιούρη με τα αρωματικά φυτά και βότανα «Ορεινή Γη»,  τον κ. Βήρο με το βιολογικό μέλι «Μελωδία» και τον κ. Σανοζίδη για τα προϊόντα μελιού «Σπίτι της μέλισσας».

Η συνάντηση έκλεισε με την επίσκεψη γνωριμίας σε σπήλαια και παλιά μεταλλεία της περιοχής που αναδεικνύοντας τον γεωλογικό τους πλούτο έχουν ταυτόχρονα άψογα οργανωθεί και μετατραπεί σε τόπους αναψυχής και περιήγησης, ποδηλασίας και κανόε καγιάκ.

Θέλουμε επίσης, να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχές μας, στον φίλο και συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων Μπάμπη Φασουλά για την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του αναπληρωτή Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων. Είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει τα μέγιστα, με την εμπειρία και την αγάπη του για τα Γεωπάρκα στην ανάδειξη τους ως το μέσο για την προστασία και την ορθολογική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.