1

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αρίστη Ζαγορίου εκδήλωση με θέμα: “Γνωριμία με το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και την προϊστορία του”, η οποία διοργανώθηκε με επιτυχία από τον Σύλλογο Νέων Αρίστης, καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη.

 




ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

 

 




GGN promotional video

GGN promotional video




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΒΙΚΟΥ –ΑΩΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

 

ngg_shortcode_0_placeholder” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ακόμα δύο δράσεις του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου- Αώου της UNESCO στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους 2017 ως έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και της Εβδομάδας Γεωπάρκων, ενός θεσμού πλέον που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα αυτήν την περίοδο  σε όλα τα Γεωπάρκα της UNESCO.

Πρόκειται για δύο σεμινάρια εκλαϊκευμένης γεωλογίας που υλοποιήθηκαν στους δύο όμορους Δήμους του Γεωπάρκου, της Κόνιτσας και του Ζαγορίου. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 14 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο στην Κόνιτσα, με σχετικές εισηγήσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Κόνιτσας, ενώ ακολούθησε πεζοπορία με την παρουσίαση των γεωλογικών σχηματισμών στην χαράδρα του Αώου. Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε διάσχιση της χαράδρας του Βίκου, από το χωριό Μονοδέντρι στο χωριό Βίκος, και έλαβε χώρα λεπτομερής επεξήγηση της γεωλογικής εξέλιξης και των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών της χαράδρας.

«Δάσκαλοι» στη μύηση του μοναδικού γεωλογικού πλούτου της περιοχής ήταν οι δύο εξαίρετοι επιστήμονες γεωλόγοι του ΙΓΜΕ και του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου Δρ. Παναγιώτης Πάσχος και Δρ. Ευάγγελος Νικολάου με πολυετείς έρευνες στην γεωλογία, χαρτογραφία και υδρογεωλογία της Ηπείρου και ιδιαίτερη αγάπη για το Γεωπάρκο.

Το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου συγκεντρώνει ένα σύνολο πληροφοριών (τους γεώτοπους) που μας αποκαλύπτουν με την κατάλληλη ερμηνεία  τη γεωλογική ιστορία της περιοχής. Με τις παρουσιάσεις στην Κόνιτσα από τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ και τις υπαίθριες ξεναγήσεις στα φαράγγια του Αώου και του Βίκου- Βοϊδομάτη δόθηκαν εκλαϊκευμένες απαντήσεις  σε αρκετά ερωτήματα όπως:

  • Που οφείλεται η πλούσια βιοποικιλότητα; Ποια ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα αναπτύσσεται;
  • Πως επέδρασε το τοπίο, το ανάγλυφο, στο ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής Κόνιτσας και Ζαγορίου;
  • Πως επηρεάζει το γεωλογικό περιβάλλον την ανθρώπινη παρουσία και τις υποδομές;

Πλήθος ερωτημάτων που ανέκυπταν κατά τη διάρκεια των διαδρομών συζητήθηκαν και αναλύθηκαν επιτόπου, όπως για την ηλικία των πετρωμάτων τις διεργασίες σχηματισμού των βραχοσπεπών, που ήταν τα ασφαλή καταφύγια– κατοικίες των προϊστορικών ανθρώπων, για τις πλούσιες πηγές και τον τρόπο τροφοδοσίας τους, για το γεωθερμικό πεδίο και τις ιαματικές πηγές της ευρύτερης περιοχής. Περιγράφηκαν οι λιθολογικές διαφορές που υπάρχουν στα πετρώματα όπως είναι τα μαγματικά πετρώματα στον Σμόλικα και τα ιζηματογενή (φλύσχης, ασβεστόλιθοι και δολομίτες) στην Τύμφη και πως αυτές οι διαφορές επηρεάζουν το τοπίο, τη βλάστηση, τα ζώα, τον άνθρωπο και τις υποδομές.

Τα δύο σεμινάρια, που ήταν ειδικά προσαρμοσμένα στις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να κατέχουν οι οικο-ξεναγοί και όσοι άλλοι επιθυμούν να μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογία της περιοχής στους πολυάριθμους επισκέπτες των δύο χαραδρών του Βίκου και του Αώου, παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 60 άτομα, οι οποίοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναληφθούν αντίστοιχες δράσεις σύντομα.

Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν από τους δύο Δήμους, Κόνιτσας και Ζαγορίου -με την παρουσία και ενεργή συμμετοχή του Αντιδημάρχου Κόνιτσας κ. Γ. Καλλιντέρη, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Β. Σπύρου και του Δημοτικού Συμβούλου Ζαγορίου κ. Δ. Εξάρχου-,  την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ -με υπεύθυνους τους Χαρητάκη Παπαϊωάννου και Γεωργία Κιτσάκη-, το ΙΓΜΕ, καθώς και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ηπείρου (EOT), ως μέλη της Ε.ΔΙ.Α.ΓΕ. Βίκου Αώου. 

 




Βιωματικό Σεμινάριο στη χαράδρα του Βίκου από το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου και το Δήμο Ζαγορίου

Βιωματικό Σεμινάριο, με διάσχιση της χαράδρας του Βίκου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του εορτασμού του 2017 ως έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και της Εβδομάδας Γεωπάρκων.

Το Σεμινάριο Εκλαϊκευμένης Γεωλογίας στο πεδίο, όπως είναι ο ακριβής τίτλος του,  διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Βίκου-Αώου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγορίου.

Συνδιοργανωτές είναι το  Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και η  Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. εκ μέρους της  Ε.ΔΙ.Α.ΓΕ Βίκου-Αώου (Επιτροπή Διατήρησης και Ανάδειξης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της UNESCO).

Το Βιωματικό Σεμινάριο θα περιλαμβάνει διάσχιση της χαράδρας του Βίκου από το χωριό Μονοδένδρι με κατάληξη τον οικισμό Βίκος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες η γεωλογία και η υδρογεωλογία της χαράδρας και θα επισημανθούν επί τόπου οι σημαντικοί γεώτοποι από τους έμπειρους γεωλόγους του Ι.Γ.Μ.Ε. Ευάγγελο Νικολάου και Παναγιώτη Πάσχο, επιστημονικούς συνεργάτες του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

Σημείο συνάντησης θα είναι η κάτω πλατεία στο Μονοδένδρι και η προσέλευση των συμμετεχόντων θα πρέπει να γίνει μισή ώρα πριν την εκκίνηση που έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 το πρωί της Πέμπτης 15 Ιουνίου.

Το Σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε οικο-ξεναγούς, οδηγούς βουνού, Rafting, αλλά και γενικότερα σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού στο Ζαγόρι.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου, στο τηλέφωνο 26533 60313 του Δημαρχείου Ζαγορίου στους Ασπραγγέλους (υπεύθυνη η κ.  Σοφία Τσόγκα ).

Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο θα πρέπει να μεταβούν με δικό τους μεταφορικό μέσο στο Μονοδένδρι, σημείο εκκίνησης. Στο τέλος της διάσχισης της χαράδρας το απόγευμα, δεδομένου ότι η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου 8 ώρες, στον οικισμό του Βίκου  θα παραληφθούν από όχημα του Δήμου Ζαγορίου για να επιστρέψουν οδικώς στο Μονοδένδρι και να παραλάβουν τα αυτοκίνητα τους.




ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ BIKOY – ΑΩΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους 2017 ως έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και της Εβδομάδας Γεωπάρκων, ο Δήμος Κόνιτσας και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Βίκου-Αώου διοργανώνει Σεμινάριο Εκλαϊκευμένης Γεωλογίας, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, με συν-διοργανωτές το Ι.Γ.Μ.Ε. και την Ήπειρος Α.Ε. εκ μέρους της Ε.ΔΙ.Α.ΓΕ Βίκου-Αώου (Επιτροπή Διατήρησης και Ανάδειξης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της UNESCO).

Το Σεμινάριο-διάρκειας μιας ημέρας- περιλαμβάνει δύο μέρη:

  • το πρωί θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις σε θέματα γεωλογικής ερμηνείας του περιβάλλοντος στην αίθουσα του Δημαρχείου της Κόνιτσας,
  • ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διάσχιση της χαράδρας του Αώου από τη Γέφυρα της Κόνιτσας έως τη Μονή Στομίου, όπου και θα επισημανθούν επί τόπου οι σημαντικοί γεώτοποι της διαδρομής.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του Σεμιναρίου είναι οι έμπειροι γεωλόγοι του Ι.Γ.Μ.Ε. Παναγιώτης Πάσχος και Ευάγγελος Νικολάου (επιστημονικοί συνεργάτες) του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε οικο-ξεναγούς, οδηγούς βουνού αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού γενικότερα.

Όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου, στο παρακάτω τηλέφωνο: 2655360349 (υπεύθυνη υπάλληλος Δήμου Κόνιτσας: Γιάννα Νίκου).




ΓΙΑΝΝΕΝΑ-«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017»

Βίτσα Ζαγορίου:
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο» σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και την υποστήριξη του Δήμου Ζαγορίου.
Μέσω της περιήγησης σε ιστάμενα μνημεία και εναπομείναντα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας από τα κλασικά έως τα νεώτερα χρόνια στην περιοχή της Βίτσας, καταδεικνύεται η στενή σχέση ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικού περιβάλλοντος, που επίσης αποτελεί μνημείο φυσικής κληρονομιάς και επηρεάζει καθοριστικά την ανθρώπινη πολιτιστική δράση. Δίνεται έμφαση στη διαλεκτική σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος και την ανάγκη σεβασμού των χαρακτηριστικών της φύσης αλλά και των πόρων που αντλεί ο άνθρωπος από αυτήν. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.