Σεμινάριο – Εργαστήριο Εκπαιδευτικών – Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Νομών εμβέλειας
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
«Γεωπάρκο Βίκου –Αώου και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση »
Κόνιτσα, 26, 27 & 28 Ιουνίου 2015
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή, 26/ 06 /15 (Απόγευμα)
17:00 – 17:30 Εγγραφή- Παραλαβή φακέλου
17:30 – 17:45 Χαιρετισμοί
17:45 – 18:15 Φίλιππος Καραμπίνας, Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας: ‘Οι Στόχοι του Σεμιναρίου’.
18:15 – 18:45 Παναγιώτης Πάσχος, Γεωλόγος Ph.D. / Ε.Κ.Β.Α.Α. – Ινστιτούτο Γεωλογικών, Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών: ‘Γεωπάρκο Βίκου – Αώου. Τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά του’.
18:45 – 19:15 Κιτσάκη Γεωργία, Ιστορικός – Αρχαιολόγος Μ.Sc., ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ: ‘Δημιουργία Δικτύου Θεματικού / Εναλλακτικού Τουρισμού με την Ανάπτυξη Ερμηνευτικών Διαδρομών’.
19:15 – 19:30 Διάλειμμα
19:30 – 20:00 Αλχασίδης Νικόλαος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καστοριάς: “Η Αειφορική διαχείριση της ενέργειας στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική: από το Νεολιθικό Οικισμό Δισπηλιού στα αρχοντικά της Καστοριάς“.
20:00 – 20:30 Ελένη Κοτζαμποπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη
Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς: ‘Ανασκαφή – Μουσείο – Πεδίο: η θεματική διαδρομή για τους κυνηγούς της Παλαιολιθικής και το παλαιοπεριβάλλον στον Βοϊδομάτη’.
20:30 – 21:00 Ντάκουλας Ευάγγελος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας: «Αειφορική ανάπτυξη Αγροτικού τοπίου».
21:00 Δείπνο στη Μαθητική Εστία Κόνιτσας
Σάββατο, 27/06/15 (Πρωί)
7:00 – 15:30 Μετακίνηση στο Πεδίο
Ορειβατικό Μονοπάτι στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα
Υπεύθυνος: Πάσχος Παναγιώτης, Γεωλόγος.
16:00 Γεύμα στη Μαθητική Εστία Κόνιτσας
Σάββατο, 27/06/15 (Απόγευμα)
18:30 – 19:00 Μαρδίρης Θεόδωρος, Δρ. Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Καστοριάς: ‘Βιοποικιλότητα – Πολιτισμός –Τουρισμός’.
19:00 – 21:00 Παράλληλα Εργαστήρια
Α) «Εθνικός Δρυμός Βίκου –Αώου: Βιώσιμες Διαχειριστικές Πρακτικές»: Καραμπίνας Φίλιππος, Χρηστιά Ελένη, Τσιλιγιάννη Σπυριδούλα, Σακαρέλης Χρήστος.
Β) Βέλλιος Λάμπρος, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας: «Ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε»
Κυριακή, 28/06/15 (Πρωί)
8:00 – 9:00 Πρωινό στη Μαθητική Εστία Κόνιτσας
9:30 – 13:00 Μετακίνηση στο Πεδίο: Χαράδρα του Βίκου, «Περιβαλλοντικό μονοπάτι στον Βοϊδομάτη»
13:00 – 14:00 Συζήτηση – Συμπεράσματα – Λήξη Σεμιναρίου
Η Οργανωτική Επιτροπή
Καραμπίνας Φίλιππος, Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας
Χρηστιά Ελένη, Αν. Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας
Τσιλιγιάννη Σπυριδούλα, Μέλος της Π.Ο. του K.Π.Ε. Κόνιτσας
Σακαρέλης Χρήστος, Μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Κό
Δημιουργία κέντρου ενημέρωσης Γεωπάρκου στον Βοιδομάτη
Δημιουργία θεματικής διαδρομής στο Πάπιγκο-Κορυφή Κούλα
Περιγραφή της περιοχής του Γεωπάρκου
Η περιοχή του Γεωπάρκου καταλαµβάνει το βορειοδυτικό τµήµα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου και πιο συγκεκριµένα το µεγαλύτερο µέρος των Δήµων Ζαγορίου και Κόνιτσας. Στο χώρο κυριαρχούν τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου: η Τύµφη, ο Σµόλικας, η Τραπεζίτσα και η Νεµέρτσικα, καθώς και άλλα µικρότερα. Τα ποτάµια της περιοχής ανήκουν σχεδόν εξολοκλήρου στη λεκάνη απορροής του Αώου και εκτός από αυτόν περιλαµβάνουν τον Βοϊδοµάτη και τον Σαραντάπορο. Στην περιοχή υπάρχουν σηµαντικοί χαρακτηρισµένοι αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά και κυρίως πολλά µεταβυζαντινά και νεότερα µνηµεία. Ως παραδοσιακοί είναι χαρακτηρισµένοι οι µισοί σχεδόν οικισµοί της περιοχής καθώς όλοι τους διαθέτουν αξιόλογα, από αρχιτεκτονική άποψη, κτίσµατα. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται και τα θρησκευτικά µνηµεία, όπως ναοί εντός και γύρω από τους οικισµούς της περιόδου από τον 16ο έως τον 19ο αι. καθώς και µοναστήρια χτισµένα σε αποµακρυσµένες και δύσβατες περιοχές, όπως οι µονές Σπηλιώτισσας, Ρογκοβού και Σουδενών στο Ζαγόρι, αλλά και Στοµίου, Μολυβδοσκέπαστης και Κλαδόρµης στην Κόνιτσα. Αναπόσπαστο κοµµάτι του οικιστικού δικτύου της περιοχής και άριστο δείγµα της προβιοµηχανικής τεχνολογίας και των Ηπειρωτών µαστόρων αποτελεί το πλήθος των διατηρηµένων πέτρινων τοξωτών γεφυριών, όπως το γεφύρι του Κόκορου στο Ζαγόρι και του Αώου στην Κόνιτσα. Όλα τα βουνά της περιοχής του έργου έχουν συµπεριληφθεί, χάρη στη µεγάλη τους οικολογική και αισθητική τους αξία, στο δίκτυο των προστατευόµενων περιοχών Natura 2000. Εδώ βρίσκεται ένα µεγάλο µέρος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο Εθνικός Δρυµός Βίκου- Αώου. Πολλές πεζοπορικές διαδροµές οδηγούν στις µεγάλες κορυφές του Σµόλικα, της Τύµφης, της Νεµέρτσικας και όλων των υπόλοιπων βουνών της περιοχής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαράδρες του Αώου και του Βίκου, ενώ τα νερά των ποταµών Αώου και Βοϊδοµάτη ενδείκνυνται για υδάτινες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ και καγιάκ.